Verkeersborden langs het spoor. Hoe zit dat?

Als je vaak langs een treinspoor rijdt dan zal je ongetwijfeld alle borden hebben gezien die daarmee te maken hebben. Zo ook het witte, rechthoekige bord met één, twee of drie rode strepen erop. Weet je ook wat deze borden betekenen? En wat de strepen inhouden? Tijd om het een rijschool Almere te vragen! 

Deze borden geven de afstand aan die je nog bent verwijderd van een spoorwegovergang. Eén streep staat voor 80 meter. Dus twee strepen is 160 meter en drie strepen is 240 meter. De afstand is 80 meter omdat dat paste bij de snelheid die mensen reden tijdens het naderen van een spoorweg. Als deze borden op 100 meter van een spoorweg overgang waren geplaatst, had dit te vroeg kunnen zijn. Dat is niet erg handig.

Andere borden die je tegen kunt komen bij een spoorweg, zijn de palen met de gekruiste latten erop. Je hebt deze palen met één of met twee kruizen. Als er één kruis staat, betekent het dat er een spoorwegovergang is met maar één spoor. Als er twee kruizen staan, betekent dat dat er twee, of meer sporen zijn waar je overheen moet bij de overgang.

Ook zie je vaak borden met een treintje erop, of met een hekje erop. Wat betekenen deze en wat is het verschil? Beide borden betekenen dat er een spoorwegovergang aan komt. Ongeveer hetzelfde zou je dus denken. Dat is in zoverre waar, dat de één betekent dat er een beveiligde spoorwegovergang aan komt en de ander betekent dat er een onbeveiligde spoorwegovergang aan komt. Bedenken welk bord bij welke situatie hoort is niet heel moeilijk. Een bord met een hekje geeft namelijk aan dat de spoorwegovergang beveiligd is. Een bordje met een trein betekent dus dat je moet oppassen, want er kan zomaar een trein aan komen. Bij de tweede moet je dus zelf goed opletten.